> Home > Actueel > Verslag van de filmworkshop met Ruben Smit

Verslag van de filmworkshop met Ruben Smit

- 6 december 2014 -

Onlangs mochten de prijswinnaars van de filmwedstrijd "Natuur als medicijn" deelnemen aan een filmworkshop met Ruben Smit. Lees hieronder het verslag van Armanda Govers.

Vrijdag 27 november mocht ik de prijs van de filmwedstrijd "Natuur als medicijn" van de Heimans en Thijsse Stichting, stichting wAarde en InnovatieNetwerk in ontvangst nemen: een workshop van Ruben Smit, de maker van De Nieuwe Wildernis. De masterclass werd gegeven op een prachtige historische locatie in Beek Ubbergen, omgeven door mooie natuur. 's Ochtends analyseerde Ruben mijn inzending en die van mede-winnaar Tobias. Ruben gaf ons tips hoe we de filmpjes sterker konden maken, zodat we de kijker echt zouden triggeren om de natuur in te gaan.

Ik was altijd al fan van films, het is het medium dat mij het meeste wist te beroeren, maar een goede film maken is niet zo vanzelfsprekend. Ruben begon zelf als fotograaf en heeft daardoor een scherp oog voor fotogenieke situaties en meeslepende verhaallijnen. Terwijl het filmpje van Tobias afspeelde dirigeerde hij als het ware een nieuw tempo, waardoor het fimpje meer tot leven kwam. Ook mijn filmpje werd volledig ontleed en al snel kwam Ruben op het idee om wide-shots af te wisselen met close-ups, zoals hij ook deed in zijn eigen film.

Na de uitgebreide bespreking van onze filmpjes en manieren om de kijker te raken, maakten we een wandeling waarbij we elkaar en het gebied wat beter leerden kennen. Na een heerlijke, voor mij volledig plantaardig lunch, werd het tijd om achter de schermen van De Nieuwe Wildernis te kijken. We zagen hoe de filmmakers er soms twee maanden over deden om een bepaald shot te krijgen. Dat was iets dat mij enorm aan het denken heeft gezet, want als ik iets doe, dan wil ik dat het nogal snel gaat. Ruben liet zien dat haast en ambitie niet genoeg is: om een film te maken moet je je ontzettend goed voorbereiden, waarbij je je alles van te voren visualiseert. Vervolgens moet je met engelengeduld en vastberadenheid te werk gaan, want het loopt nooit zoals je hoopt. De doorgewinterde film- en natuurliefhebber wint het echter van de omstandigheden en zet een waar kunstwerk neer.

Ik vond het een erg leuke, interessante en inspirerende dag en ik hoop dat wat ik heb geleerd toe te passen in een nieuwe versie van mijn inzending, zodat deze verder geprofessionaliseerd en dus verspreid kan worden. Dank aan de Heimans en Thijsse Stichting, stichting wAarde en InnovatieNetwerk voor deze mooie prijs!

Hier het winnende filmpje van Amanda Govers:

Meer actuele berichten