Eli Heimans


Jac. P. Thijsse


Documentatie      
&
Debat
 • natuurbeleving
 • natuurstudie
 • natuurbehoud
 • natuureducatie


 • Heimans en Thijsse Stichting
   
  Home | Stichting | Actueel | Dossiers | Collectie | Contact | Links
   

  > Home > Actueel > Waddenzee is werelderfgoed

  Waddenzee is werelderfgoed

  - 2 juli 2009 -

  De Waddenzee is geplaatst op de werelderfgoedlijst van Unesco. De commissie van de Unesco, de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur, heeft dat onlangs besloten. Minister Gerda Verburg (Landbouw en Natuur) reageerde zeer verheugd.

  Waddenzee Unesco onderstreept met de toekenning van dit prestigieuze predikaat dat de Waddenzee zo'n grote natuurwaarde heeft voor de wereld dat deze bescherming verdient en voor toekomstige generaties behouden moet blijven, aldus het ministerie.

  "Met de plaatsing op de lijst is de Waddenzee toegevoegd aan een selectie van gebieden die uniek zijn op de wereld''. Het betekent waardering voor de manier waarop bewoners en gebruikers tot op de dag van vandaag met het gebied zijn omgegaan", stelt de bewindsvrouw.

  Ook de Dolomieten in Noord-ItaliŽ zijn toegevoegd aan de werelderfgoedlijst. Het bestaande gebied van het Tubbataha Reef Marine Park in de Filipijnen dat al op de lijst stond, is aanzienlijk uitgebreid.

  Verburg droeg samen met haar Duitse collega Sigmar Gabriel in januari vorig jaar de Waddenzee voor om op de werelderfgoedlijst te zetten. Volgens Nederland en Duitsland biedt plaatsing kansen voor de regio.

  Unesco hanteert verschillende criteria om te beoordelen of een gebied in aanmerking komt. De Waddenzee is op drie van deze criteria uniek in haar soort gebleken, aldus LNV. Als eerste kent het gebied verschillende soorten leefomgevingen. De Waddenzee huisvest niet alleen ruim tienduizend soorten land- en waterdieren. Ook verblijven jaarlijks tien tot twaalf miljoen trekvogels op doorreis in het Waddengebied.

  Daarnaast laat de Waddenzee op indrukwekkende wijze zien hoe natuur, planten en dieren zich continu aanpassen aan de wisselende landschappen, in een gebied waar zoet en zout water elkaar ontmoeten. Ten slotte is de Waddenzee van wereldbelang omdat ze veel vertelt over de geschiedenis van de aarde.

  "Wetlands voor de kust zijn niet altijd de rijkste gebieden qua fauna, maar dat geldt niet voor de Waddenzee", aldus Pedro Rosabal van IUCN, een natuurorganisatie die naar eigen zeggen onafhankelijk adviseur is van de Unesco. "Het aantal vissen, schelpdieren en vogels dat het systeem ondersteunt, is simpelweg ontstellend. Biodiversiteit op wereldschaal is afhankelijk van dit speciale ecosysteem.''

  Bron: ANP


  Klik hier voor een overzicht van actuele berichten.


  Word donateur van de Heimans en Thijsse Stichting!

  Naar boven ^