Eli Heimans


Jac. P. Thijsse


Documentatie      
&
Debat
 • natuurbeleving
 • natuurstudie
 • natuurbehoud
 • natuureducatie


 • Heimans en Thijsse Stichting
   
  Home | Stichting | Actueel | Dossiers | Collectie | Contact | Links
   

  > Home > Actueel > Kogel voor zwakke dieren Oostvaardersplassen

  Kogel voor zwakke dieren Oostvaardersplassen

  - 24 november 2010 -

  Zwakke heckrunderen, konikpaarden en edelherten die in de Oostvaardersplassen leven, moeten eerder de kogel krijgen dan nu gebeurt om onnodig lijden van de dieren te voorkomen. Dat is de taak van Staatsbosbeheer. Ook moeten de kuddes in het open natuurgebied bij het Markermeer beschutte plaatsen krijgen. Dat adviseert een internationale commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Dzsingisz Gabor over het beheer van de grote grazers in het gebied.

  Ooostvaardersplassen Voor het afschieten van de grote grazers komen strikte normen. Chris Kalden, directeur van Staatsbosbeheer, heeft begrip voor de beleidsaanscherping. In Nederland is veel commotie ontstaan door beelden van stervende dieren. Kalden vindt dat het ertoe doet wat mensen vinden. Maar hij is van mening dat met het advies de essentie van het natuurlijk beheer ook overeind blijft. "Voorheen werd pas geschoten als een dier nagenoeg dood was, nu kijken we of een dier het einde van de winter kan halen."

  Volgens de deskundigen leidt het huidige beheer nu niet tot "moreel onaanvaardbare situaties". Maar de dieren leven in een tussenpositie, ze zijn niet helemaal wild, maar ook geen "gehouden dieren". Bijvoeren en ingrijpen door geboortebeperking zijn volgens de deskundigen niet nodig.

  De commissie heeft staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) een 12 puntenplan aangeboden om de situatie te verbeteren. Zo moeten de dieren 's winters ook voedsel kunnen zoeken in nabijgelegen bospercelen. De commissie vindt de komst van de zogenaamde Oostvaarderswissel noodzakelijk, een ruim 100 meter brede strook waardoor de dieren zich uit het gebied naar het Horsterwold kunnen begeven, zodat ze een groter graasgebied hebben. Bleker wijst dit idee niet af.

  Staatsbosbeheer moet de bewindsman binnen twee weken laten weten hoe de dienst de actiepunten nog voor de aanstaande winterperiode gaat uitvoeren. Gabor waarschuwt dat alleen het hele pakket maatregelen effectief is.

  Bleker wil op langere termijn naar een stabiel en goed geregeld beheer, schreef hij maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Staatsbosbeheer moet hem voor 1 april 2011 hierover adviseren, op basis van de aanbevelingen van de commissie. Ook wil hij dat er een extern adviescollege komt dat zal adviseren over en toezien op het beheer in de Oostvaardersplassen.

  De Dierenbescherming is blij met het advies, omdat de natuur haar gang moeten kunnen gaan, maar dieren niet onnodig moeten lijden. Bijvoeren vindt zij ook niet nodig "tenzij 40 procent van de dieren het niet meer redt". Volgens de Dierenbescherming overlijdt in de winter ongeveer een derde van de dieren, maar groeit de populatie in het voorjaar ook weer met een derde.

  Bron: Vroege Vogels


  Dossier Oostvaardersplassen

  Meer actuele berichten


  Word donateur van de Heimans en Thijsse Stichting!

  Naar boven ^