Eli Heimans


Jac. P. Thijsse


Documentatie      
&
Debat
 • natuurbeleving
 • natuurstudie
 • natuurbehoud
 • natuureducatie


 • Heimans en Thijsse Stichting
   
  Home | Stichting | Actueel | Dossiers | Collectie | Contact | Links
   

  > Home > Links > Audiovisuele links

  Audiovisuele links

  Op deze pagina is een aantal links opgenomen naar interessante radio-, tv- en film-fragmenten op internet.

  Als de fragmenten niet afgespeeld kunnen worden is het mogelijk dat het juiste afspeelprogramma ontbreekt op uw computer. Door op de gewenste link te klikken kunt u het gratis programma RealPlayer downloaden. Waarschijnlijk kunt u de fragmenten daarna wel afspelen.

  In enkele gevallen kan het fragment alleen afgespeeld worden met Windows Media Player.


  Het kamp van de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie

  Verslag van een kamp van de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie in augustus 1924. Met beelden van een EHBO-post met mevrouw Nijkamp, echtgenote van dr. Nijkamp, voorzitter van de NJN.

  De beelden zijn van van het "Polygoon Hollands Nieuws", helaas zonder geluid.

  Klik hier om de beelden te bekijken via de website van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. (1 min. 43 sec.)


  Thijsse's afscheid op het Kennemerlyceum

  Op 4 juli 1930 neemt Thijsse afscheid op het Kennemerlyceum te Bloemendaal. Hij heeft daar vanaf 1921 als leraar gewerkt.

  De beelden zijn van van het "Polygoon Hollands Nieuws", helaas zonder geluid. De beelden zijn te bekijken op de website van /Geschiedenis (VPRO)

  Klik hier om de beelden te bekijken. (1 min. 24 sec.)


  Spoor terug: De Gedroomde Eeuw
  Deel 9: Jac. P. Thijsse, propagandist van de natuur

  De bioloog Jac. P. Thijsse (1865-1945) was in 1905 de initiatiefnemer van de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten. Van de bescherming van het Naardermeer - het eerste 'reservaat'- tot de herschepping van de oernatuur.

  Te horen zijn fragmenten van gesprekken van Thijsse zelf over Texel en het Amsterdamse Bos en interviews met o.a. Jaap Zwier, Victor Westhof, Hans Warren en een kleinzoon van Thijsse.

  Het radioprogramma is van OVT, een programma over de onvoltooid verleden tijd, met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen. In de Spoor Terug-serie De gedroomde eeuw: 100 jaar idealen en illusies, komen in 52 wekelijkse afleveringen de belangrijkste dromen van de twintigste eeuw (en hun aanhangers) aan bod.
  Dit programma is uitgezonden op 28 februari 1999.

  Klik hier om de uitzending te beluisteren. (39,5 min.)


  Een eeuw natuur in Amsterdam

  De beroemde natuurvorser Jac. P. Thijsse zag honderd jaar geleden al in dat je in de stadsplanologie groene assen en groene routes moet opnemen. Hij wilde grote parken rond Amsterdam, verbonden door groene routes. Geert Timmermans, voorzitter van de afdeling Amsterdam van de jubilerende Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) over de natuur en de ruimtelijke ordening in Amsterdam.

  Een uitzending naar aanleiding van het uitkomen van het boek "De wilde stad: 100 jaar natuur voor Amsterdam", door Geert Timmermans e.a.

  Geluidsfragmenten zijn van Jac. P. Thijsse over het Boschplan uit 1937, burgemeester Boot (1954) en "We gaan naar buiten" van Louis Davids.

  Het radioprogramma is van OVT, uitgezonden op 4 februari 2001.

  Klik hier om de uitzending te beluisteren. (23,5 min.)


  Langs de Zuiderzee
  Wandelen in de geest van Jac. P. Thijsse

  In 1914 verscheen het Verkade-album "Langs de Zuiderzee" van Jac. P. Thijsse. In dit album verhaalt Thijsse over de pittoreske dorpen, steden en landschappen die hij aantreft op zijn wandelingen rond de toenmalige binnenzee, voorzien van prachtige illustraties van Jan Voerman en Edzard Koning.

  Vijfenzeventig jaar later (in 1990) traden programmakers Ronald van de Boogaard en Klaas Vos in de voetsporen van Thijsse. Met het Verkade-album in de hand liepen zij de route die Thijsse driekwart eeuw eerder zelf had bewandeld.

  Een vijfdelig serie over de boorden van de Zuiderzee, aangevuld met interviews met vertegenwoordigers uit vijf voormalige Zuiderzee-dorpen en steden, uitgezonden door de VPRO (MADIWODO-VPRO) in de week van 17 juni t/m 21 juni 2002.

  De uitzendingen zijn via bovenstaande link te beluisteren.


  Zomerserie: negen lieux des sciences
  Afl.5: Gesprek met Jaap Zwier en Jacques de Smidt

  Jaap Zwier en Jacques de Smidt, resp. ex- en huidig bestuurslid van de Heimans- en Thijsse Stichting praten zittend in een bootje aan de oever van het Naardermeer o.a. over Heimans en Thijsse en het werk van de Stichting.

  Het had weinig gescheeld of het Naardermeer was niet het eerste Natuurmonument van Nederland geweest, maar een vuilnisbelt. Onder andere in dat Naardermeer, maakten twee onderwijzers, Eli Heimans en Jac. P. Thijsse, de geesten rijp voor het ontwikkelen van een geheel nieuwe biologische discipline: de ecologie.

  Een radio uitzending van Teleac/NOT in de serie Faros Wetenschap op 29 juli 2003.

  Klik hier om de uitzending te beluisteren. (30 min.)


  10 minuten - Naardermeer

  Gradus Lemmen (beheerder Naardermeer), Udo Hassefras (Vereniniging Natuurmonumenten) en Jacques de Smidt (Heimans en Thijsse Stichting) praten over het Naardermeer. Aan de orde komen de kenmerken van dit bijzondere natuurgebied vlak bij Amsterdam, de geschiedenis van de bescherming door Jac. P. Thijsse en de huidige bedreiging van het Naardermeer door de aanleg van de A6-A9.

  Een tv uitzending van RTV Noord-Holland op 3 december 2003.

  Klik hier om de uitzending te bekijken. (10 min.)
  Voor langzaam internet (smalband): klik hier.


  Studiogesprek met Sietzo Dijkhuizen

  Studiogesprek met schrijver Sietzo Dijkhuizen over zijn biografie over bioloog-schrijver Jac. P. Thijsse in het radio programma "Desmet live" van de IKON. Een doordeweeks cultureel magazine gepresenteerd door Jurgen Maas. Het programma is uitgezonden op 24 februari 2005.

  Klik hier om de uitzending te beluisteren. (14 min.; het fragment begint bij ca. 27 min. en eindigt bij ca. 41 min.)


  Natuurgenot schenkt levensvreugd

  Sietzo Dijkhuizen vertelt over de biografie die hij schreef over de fameuze natuurkenner Jac. P. Thijsse: 'Natuurgenot schenkt levensvreugd'.

  Een radio programma van "De avonden" (VPRO), uitgezonden op 28 februari 2005.

  Klik hier om het programma te beluisteren. (25 min.; het fragment begint bij ca. 25 min. en eindigt bij ca. 50 min.)

  'Natuurgenot schenkt levensvreugd' was blijkbaar een werktitel voor dit boek. Het is uitgebracht onder de titel 'Jac. P. Thijsse, een biografie. Natuurbeschermer, flaneur en auteur van Verkade-albums'.


  Waar wij wonen

  Honderd jaar na de oprichting van de Vereniging tot behoud van Natuurmonumenten onderzoekt regisseur Jan Bosdriesz hoe er in ons land over natuur en landschap wordt gedacht.

  In 1905 dreigde het Naardermeer te worden volgestort met het huisvuil van Amsterdam. Om dat te voorkomen richtte de natuurminnende onderwijzer Jac. P. Thijsse de Vereniging tot behoud van Natuurmonumenten op. Van een stuk landschap een monument maken, dat was in die tijd ongehoord. Honderd jaar later onderzoekt regisseur Jan Bosdriesz hoe er nu in ons land over natuur en landschap wordt gedacht. Hij praat met mensen die zich, ieder op eigen wijze, professioneel met ons landschap bezighouden.

  Bosdriesz begint zijn film op het Naardermeer, waar wij er al snel achterkomen dat dit eerste officiële natuurgebied van Nederland alleen dankzij keihard werken in stand wordt gehouden. We zien Nederland als "merkwaardig complex van natuur en cultuur" om met Jac. P. Thijsse te spreken.

  Een documentaire van IdtV-DITS voor de RVU, uitgezonden op 28 december 2005.

  Klik hier om de documentaire te bekijken. (55,5 min.)


  New Orleans in de Polder

  Geen sector is in zo'n diepe impasse geraakt als de ruimtelijke ordening, meent landschapsarchitect Adriaan Geuze. Zo ziet hij met lede ogen dat het Groene Hart wordt opgegeven; dit unieke landschap van duizend jaar oude veenpolders met zijn 'goddelijke licht' dreigt definitief te bezwijken onder de ambities van wethouders en projectontwikkelaars.

  De eeuwenoude Hollandse traditie van land maken en masterplanning is in één generatie tijd ontaard in een desastreus gebrek aan visie op de inrichting van Nederland. De polders zijn altijd een spiegel van de samenleving geweest. De samenleving van nu schreeuwt om een nieuwe Jac. P. Thijsse die de Nederlanders opnieuw leert naar de natuur te kijken, de weergaloze horizon te herontdekken, elke dag opnieuw geboren uit nevels en mistdampen. Is Adriaan Geuze de nieuwe Jac. P. Thijsse?

  Een aflevering van Tegenlicht (VPRO), uitgezonden op 26 maart en 1 april 2006.

  Klik hier om de uitzending te bekijken. (50 min.)

  Zie ook: Wie was Jac. P. Thijsse?


  Jan P. Strijbos vertelt

  In een Polygoon-item van 6 augustus 1939 vertelt bioloog Jan P. Strijbos aan zijn vriend de bioloog en schrijver Jac. P. Thijsse over zijn ervaringen en ontberingen tijdens zijn onderzoek naar de vorkstaart-meeuw op Spitsbergen. Aansluitend op dit historisch fragment praat Paul van der Gaag met Maarten Loonen, die op dit moment als bioloog werkzaam is op Spitsbergen.

  Het radiofragment is van OVT, uitgezonden op 6 augustus 2006.

  Klik hier om het fragment te beluisteren. (4 min. 49 sec.)


  Aanleg van het Amsterdamse Bos

  Kort aandacht voor het Amsterdamse Bos. Vandaag 70 jaar geleden sprak Jac. P. Thijsse over de ontwikkeling van het Amsterdamse Bosplan. Zíjn Bosplan, dat gerealiseerd kon worden dankzij de economische crisis van de jaren dertig. De aanleg van het bos was destijds een van de vele werkverschaffingsprojecten van de overheid, om de gevolgen van de crisis te bestrijden. Marga Coesèl, biologe en kenner van het leven en werk van Jac. P. Thijsse, over het Bosplan van Thijsse.

  Het radiofragment is van OVT, uitgezonden op 21 januari 2007.

  Klik hier om het fragment te beluisteren. (6 min.)  Klik hier voor de pagina met overige links.

  Klik hier voor een overzicht van actuele berichten.


  Word donateur van de Heimans en Thijsse Stichting!

  Naar boven ^