Documentatie
&
Debat
natuurbeleving
natuurstudie
natuurbehoud
natuureducatie
|
|
|
Vind de Heimans en Thijsse Stichting leuk op Facebook!
Actuele berichten worden nu ook op Facebook geplaatst, met een link naar de website van de Heimans en Thijsse Stichting.
Heeft u al een account op Facebook? 'Like' de Heimans en Thijsse Stichting en u bent altijd direct op de hoogte.
Klik voor meer ... |
In de Nieuwsmail, de digitale Nieuwsbrief van de Heimans en Thijsse Stichting, vindt u aankondigingen van activiteiten van de Stichting en links naar actuele berichten op de de website.
De Nieuwsmail wordt ca. zes keer per jaar gratis verzonden en is tevens een aanvulling op de papieren Nieuwsbrief die de donateurs twee keer per jaar ontvangen.
Achter deze link vindt u een aanmeldingsformulier en links naar de reeds verschenen Nieuwsmails.
Klik voor meer ... |
|
> Home > Dossiers > Dossier Boeken
Dossier Boeken
Dit dossier verwijst naar aankondigingen en recensies van interessante boeken over natuurbeleving, natuurstudie, natuurbehoud of natuureducatie.
-
Wandelboekje van natuurvrienden
- 25 juni 2016 -
In 1900 verscheen de eerste druk van het Wandelboekje voor Natuurvrienden van de natuurvorsers Eli Heimans (1861-1914) en Jac. P. Thijsse (1865-1945). Nu, ruim een eeuw later, hebben 40 prominente bestuurders van natuurbeschermings-organisaties zich door Thijsse en Heimans laten inspireren om hun favoriete wandeling te kiezen.
Lees verder ...
-
Van vuilnisbelt tot natuurmonument
- 15 april 2016 -
Het Naardermeer gebruiken als vuilnisbelt? Het had zomaar kunnen gebeuren. Eind 1904 stelde het college van B en W van Amsterdam voor het Naardermeer te kopen om het te bestemmen als vuilstortplaats. Het leek een ideale oplossing voor het afvalprobleem. Toch werd het voorstel door de Raad verworpen. Had het protest van Jac. P. Thijsse invloed op de beslissing?
Lees verder ...
-
'Ondernemen met natuur. Tips voor grondeigenaren'
- 19 februari 2016 -
Natuurbeheerders zorgen voor de instandhouding van ons mooie, cultuurhistorische landschap en voor recreatiemogelijkheden in het landelijk gebied. Daar heeft iedereen baat bij. Grondeigenaren hebben daar wel een gezonde financiële basis voor nodig. Deze publicatie biedt een overzicht van de vele mogelijkheden die er zijn om het grondbezit rendabel te maken.
Lees verder ...
-
Botanische meesterwerken
- 30 januari 2016 -
'Botanische Meesterwerken' verschijnt ter gelegenheid van het 170-jarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Botanische Vereniging. Het boek is een eerbetoon aan de botanie en aan een waardevolle boekenverzameling. Bekende Nederlandse botanici laten topstukken uit haar kleurrijke collectie zien: zeldzame zestiende-eeuwse kruidboeken, lokale flora's, reisverslagen uit exotische oorden en andere botanische werken.
Lees verder ...
-
Boekbespreking "Het veen, de vlinder en de openbaring"
- 15 januari 2016 -
Af en toe krijg je een boek in handen, dat je in één adem uitleest. Dit is zo'n boek, een spannend verhaal over de ontdekking van de Grote vuurvlinder in Nederland. Entomologen waan den de soort als uitgestorven, maar een eeuw geleden ving een nietsvermoedende Friese schooljongen een grote oranje vlinder.
Lees verder ...
-
'Niet zonder elkaar' wint Jan Wolkers Prijs 2015
- 24 oktober 2015 -
De Jan Wolkers Prijs 2015 voor het beste Nederlandse natuurboek is in het radioprogramma Vroege Vogels uitgereikt aan de auteurs van het boek 'Niet zonder elkaar # bloemen en insecten'. In de Artis Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam kreeg hoofdauteur Louis Schoonhoven de prijs uitgereikt door jurylid Karina Wolkers.
Lees verder ...
-
Nieuw boek: Thijsse's Hof, natuurtuin van Kennemerland
- 27 maart 2015 -
Ter gelegenheid van het 90 jarig bestaan van Thijsse's Hof en de 150e geboortedag van Thijsse is er vanaf 21 maart een nieuw boek verschenen met de titel "Thijsse's Hof, natuurtuin van Kennemerland". Het boek geeft inzicht in de geschiedenis van de heemtuin, vertelt over het wel en wee in de loop der jaren.
Lees verder ...
-
'De Gierzwaluw' wint Jan Wolkers Prijs 2014
- 20 oktober 2014 -
De Jan Wolkers Prijs 2014 voor het beste Nederlandse natuurboek is in het radioprogramma Vroege Vogels uitgereikt aan Remco Daalder. De Amsterdamse stadsbioloog krijgt de prijs voor 'De Gierzwaluw', zijn zeer persoonlijke monografie over de 'vogelste aller vogels'.
Lees verder ...
-
'Uit ons Krijtland' herleeft
- 18 juli 2014 -
In het kader van de Heimansherdenkingsweek van 19 juli t/m 27 juli in Epen is het boekje ´Uit ons Krijtland, Eli Heimans toen en nu´ uitgebracht. Het is een eigentijdse bewerking door Anne van der Linden van ´Uit ons Krijtland´ dat dateert uit 1911 en het brengt een ode aan Heimans.
Lees verder ...
-
Boekbespreking 'Eli Heimans # Uit de schaduw van Jac. P. Thijsse'
- 30 mei 2014 -
Dit prachtig uitgevoerde boekje is een waardig eerbetoon aan Eli Heimans die honderd jaar geleden is overleden. Marga Coesèl heeft een kort, krachtig en overtuigend boek geschreven over deze buitengewoon productieve natuurliefhebber en docent.
Lees verder ...
-
'Eli Heimans # Uit de schaduw van Jac. P. Thijsse'
- 7 februari 2014 -
De herdenking van het honderdste sterfjaar van Eli Heimans, in 2014, is de aanleiding om hem voor het voetlicht te halen, uit de schaduw van Jac. P. Thijsse. Wat waren de verdiensten van Eli Heimans? Zijn de ideeën die hij ontwikkelde op het gebied van natuuronderwijs en natuureducatie nog geldig en actueel? Een nieuw boek geschreven door Marga Coesèl.
Lees verder ...
-
'Spinder' wint Jan Wolkers Prijs 2013
- 28 oktober 2013 -
De eerste Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek is in het radioprogramma Vroege Vogels uitgereikt aan Simon van der Geest. De vijfendertig jarige auteur heeft met zijn spannende jeugdboek 'Spinder' het meest bekroonde boek van het jaar, want begin van de maand oktober won hij er ook al een Gouden Griffel voor.
Lees verder ...
-
Heruitgave 'In het Vondelpark'
- 31 augustus 2013 -
De heruitgave van het boekje 'In het Vondelpark' uit 1901, geschreven door Eli Heimans en Jac. P. Thijsse, is nu beschikbaar in de iBookstore van Apple. Deze digitale uitgave is gemaakt door Hans Homburg en is in samenwerking met de Heimans en Thijsse Stichting tot stand gekomen.
Lees verder ...
-
Boekbespreking 'Duinen en mensen: Texel'
- 6 juli 2013 -
Dit boek is weer een nieuw deel in de serie 'Duinen en mensen' die begonnen is met 'Duinen en mensen: Kennemerland', dat weer was voortgekomen uit 'Bewogen kustlandschap, duinen en polders van Noord-Kennemerland' en besproken is in Nieuwsbrief 37 van de Heimans en Thijsse Stichting.
Lees verder ...
-
Maarten! special Verkade-albums
- 26 april 2013 -
'Zo ziet mijn gedroomde Nederland eruit,' schrijft Maarten van Rossem over de Verkade-albums uit de jaren dertig. Het nieuwste nummer van Maarten! is geïnspireerd door deze boeken vol plakplaatjes van de Nederlandse natuur, die hele generaties bij elkaar spaarden met het consumeren van koekjes en beschuiten van Verkade. Wat is er nog over van deze idyllische wereld van houtsnippen en rietkragen?
Lees verder ...
-
Mens en natuur: inspiratie uit twee essays
- 12 april 2012 -
Natuur is belangrijk voor onze samenleving, nu en in de toekomst. InnovatieNetwerk heeft als opdracht samen met partijen uit de samenleving te werken aan grensverleggende vernieuwingen op dit terrein. Hebben wij natuur eigenlijk echt nodig? En hoe actueel is de weerstand tégen natuur? Weten natuurbeschermers wat ze willen? Met de essays Testament van Terra en Op zoek naar onze natuur worden er tal van eyeopeners rond het thema mens & natuur geboden.
Lees verder ...
-
Boekbespreking 'Wanhoop nooit aan vooruitgang. Brieven van Jac.P. Thijsse'
- 27 december 2012 -
Nadat in 2005 Sietzo Dijkhuizen's biografie van Thijsse was verschenen komt Marga Coesèl met een heel bijzondere bijdrage over leven en werk van deze grote persoonlijkheid, die in elke Nieuwsbrief met portret en ex libris prijkt. Een uitgebreide recensie door Eddy van der Maarel.
Lees verder ...
-
Boek: 'Wanhoop nooit aan vooruitgang'
- 25 september 2012 -
Jac.P. Thijsse, grondlegger van de Nederlandse natuurbescherming, was een gedreven brievenschrijver. 'Wanhoop nooit aan vooruitgang' bevat de mooiste van de vele brieven die hij heeft geschreven. In oktober komt dit nieuwe boek van Marga Coesèl uit.
Lees verder ...
-
Boek 'Waardevol Groen'
- 15 september 2012 -
Dat Nederland niet zonder natuur en landschap kan, is voor iedereen helder. Maar hoe financieren we de aanleg en het beheer van het groen en valt er door eigenaren ook geld te verdienen met natuur? Overheden, natuurbeheerders, burgers en bedrijven zijn op zoek naar alternatieve financieringsvormen en verdienmodellen voor de groene ruimte.
Lees verder ...
-
Natuurlijk Amsterdam
- 25 augustus 2012 -
Remco Daalder kent als stadsecoloog elk stukje natuur in Amsterdam. Hij vertelt er zeer aanstekelijk over in dit boekje met tien wandelingen in de stad plus zes in de bekende 'buitengebieden' als de waterleidingduinen en Botshol. Met tekeningen van Herwolt van Doornen.
Lees verder ...
-
Boekbespreking 'Wild van de economie'
- 22 juni 2012 -
In het juni-nummer van de Nieuwbrief van de Heimans en Thijsse Stichting geeft Eddy van der Maarel een korte recensie van het boek 'Wild van de economie. Over de baten van bronst, burlen en andere beestachtige belevenissen' door Tom Bade, Reinier Enzerink, Berend van Middendorp en Gerben Smid. Hier de volledige versie van deze recensie.
Lees verder ...
-
Uit ons Krijtland 100 jaar
- 11 mei 2012 -
Het was vorig jaar een eeuw geleden dat het boek 'Uit ons Krijtland' van Eli Heimans bij uitgeverij W. Versluys te Amsterdam verscheen. Ter gelegenheid daarvan verscheen er een artikel in drie delen in het Natuurhistorisch Maandblad van het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg.
Lees verder ...
-
Expeditie wildernis
- 20 april 2012 -
Bestaat wildernis nog in Nederland en waar kun je die dan vinden? Bram van de Klundert ging op zoek en verbleef in de twaalf 'wildste' Nederlandse natuurgebieden, o.a. Tiengemeten, Oostvaardersplassen en Rottumerplaat. Steeds een week overnachten in een hut of een tent zonder telefoon, radio of boeken.
Lees verder ...
-
De Tarzan van de schapen: Jan Wolkers & Texel
- 10 maart 2012 -
Schrijver, kunstenaar en natuurliefhebber Jan Wolkers droomde als kleine jongen al van Texel. Het Verkade-album van Jac. P. Thijsse over Texel diende als inspiratiebron. Zijn biograaf, Onno Blom, heeft die liefdesgeschiedenis tussen Wolkers en het eiland nu beschreven in het boek "De Tarzan van de schapen".
Lees verder ...
-
Naar de natuur
- 10 maart 2012 -
Ruim dertig jaar geleden begon Koos van Zomeren over de natuur te schrijven. Zijn eerste natuurverhaal ging over huismussen. Die zijn inmiddels bijna zeldzaam geworden, maar met de ooievaar en de grauwe klauwier gaat het verrassend goed. Onlangs verscheen Koos van Zomeren's nieuwste en laatste bundeling natuurbeschouwingen: Naar de natuur.
Lees verder ...
-
Natuurmakers
- 8 november 2011 -
Staatssecretaris Bleker wil meer boeren en particulieren inschakelen bij het natuurbeheer. Hij rolt zijn Groningse model over het hele land uit. Moeten we ons voorbereiden op een invasie van hekken en bordjes 'Verboden toegang'? Ineke Noordhoff sprak met bevlogen boeren, burgers en beleidsmakers over het creëren van nieuwe natuur en geeft daarmee een prachtig portret van het hedendaagse natuurbeleid in Nederland.
Lees verder ...
-
Jan Wolkers op Texel
- 8 november 2011 -
Programmamaker Rik Zaal en schrijver Jan Wolkers reconstrueren de wandelingen zoals beschreven in het Verkade-album 'Texel' van Jac. P. Thijsse. Gelezen fragmenten uit 'Texel' worden afgewisseld met natuurbeschrijvingen, een vraaggesprek met een 88-jarige inwoner van Texel die Thijsse nog heeft gekend, toevallige ontmoetingen op het eiland en herinneringen verteld door een oud-leerlinge van Thijsse.
Lees verder ...
-
Duinen en mensen: Noordkop en Zwanenwater
- 5 november 2011 -
In navolging van het succesvolle Duinen en mensen: Kennemerland verschijnt dit najaar onder redactie van Rolf Roos een vervolgdeel: Duinen en mensen: Noordkop en Zwanenwater. Archeologie, natuur en historie in een samenhangend, beeldend verhaal. Kennis up to date gepresenteerd en zeer leesbaar.
Lees verder ...
-
Ge wordt geïnviteerd naar Oisterwijk te komen
- 5 november 2011 -
Op dinsdag 22 november 2011 wordt het eerste exemplaar van deel 4 in de Oisterwijkse Historische Reeks officieel gepresenteerd. Het boek draagt de titel "Ge wordt geïnviteerd naar Oisterwijk te komen" Geschiedenis van natuur en toerisme in Oisterwijk.
Lees verder ...
-
Honderd jaar Natura Docet
- 19 oktober 2011 -
In 1911 werd in Denekamp Nederlands eerste regionale natuurhistorische museum Natura Docet opgericht door onderwijzer J.B. Bernink (1878-1954). Ter gelegenheid van dit 100-jarige jubileum verschijnt deze rijk geïllustreerde uitgave, met vele tot nog toe onbekende wetenswaardigheden over het tijdperk van vader Bernink en zijn dochter Heleen, die hem als museumdirecteur opvolgde.
Lees verder ...
-
Natuur in Nederland
- 3 september 2011 -
Het boek 'Natuur in Nederland' schetst een poëtisch beeld van de natuurpracht in ons land. Auteur Frank Berendse neemt de lezer mee langs de voornaamste Nederlandse landschappen, van zeeklei tot heuvelland. Hij vertelt smakelijk en toegankelijk over de ontstaansgeschiedenis, wilde planten en dieren en hun onderlinge samenhang.
Lees verder ...
-
Boek: Van Aardpeer tot Zonnebloem
- 14 mei 2011 -
Staat het er met de flora van Nederland slecht voor? Deze vraag wordt vaak bevestigend beantwoord, en niet zonder reden. Sommige zeldzame plantensoorten hebben het moeilijk in Nederland en het natuurbeleid moet alle zeilen bijzetten om het tij te keren. Toch is er ook een andere kant, zoals blijkt uit dit boek.
Lees verder ...
-
De Stichting Wetenschappelijk Duinonderzoek
- 14 mei 2011 -
De Stichting Wetenschappelijk Duinonderzoek is van grote invloed geweest op het onderzoek aan duin- en kustgebieden. Dit boek is een uitputtend en persoonlijk verslag van de historie van deze stichting en het Nederlandse duinonderzoek.
Lees verder ...
-
Boek: Natuurherstel; 20 jaar effectgerichte maatregelen
- 14 mei 2011 -
In de vorige eeuw verdwenen door de achteruitgang van het milieu en de versnippering van het landschap veel van onze planten- en diersoorten. Vanaf 1989 stelde de overheid geld beschikbaar voor maatregelen om de gevolgen van verdroging, verzuring en vermesting te bestrijden. Het boek Natuurherstel beschrijft tien succesvolle projecten.
Lees verder ...
-
Boek over succes van de EHS nu digitaal
- 14 april 2011 -
Vijf organisaties hebben vorig jaar gezamenlijk het boek 'Publiek geheim, het succes van de EHS' uitgebracht. Vanwege de grote belangstelling voor de gedrukte versie, is het boek nu ook digitaal beschikbaar, met een Engelse vertaling van de inleidende hoofdstukken.
Lees verder ...
-
Boekbespreking 'Een eersteklas landschap'
- 29 januari 2011 -
Mensen van mijn generatie zeggen op gezette tijden 'Ik heb De Beer nog gekend' om daarna met weemoed te spreken over Het Breed en het Groene Strand waar in de herfst de morinelplevier neerstreek, om vervolgens verbitterd te spreken over de ondergang van dit vogeleiland. Het allesomvattende boek over De Beer kwam al in 2007 uit, maar de bespreking liet even op zich wachten.
Lees verder ...
-
De Nederlandse Biodiversiteit
- 27 november 2010 -
In de gezaghebbende serie 'De Nederlandse Fauna' verscheen op donderdag 25 november het tiende deel: De Nederlandse Biodiversiteit. Van cyanobacteriën tot mosdiertjes en van kranswieren tot vogels: alle Nederlandse soortengroepen komen in dit jubileumdeel aan bod. Honderden Nederlandse specialisten werkten eraan mee.
Lees verder ...
-
Speelnatuur in de stad. Hoe maak je dat?
- 2 december 2009 -
Weet je nog hoe eindeloos je speelde op dat veldje, met die geurende struiken, die boom waarvan het je lukte erin te klimmen, hoe je het ijs voelde kraken bij die sloot? Hoe je daar met je vriendjes je fantasie kon laten gaan en de tijd vergat? Ondanks de toenemende aandacht en zorg voor het opgroeiende kind, verdwijnen groene, avontuurlijke speelplekken en -plekjes steeds meer uit de woonomgeving. Dat moet veranderen.
Lees verder ...
-
Het bedwongen bos, Nederlanders & hun natuur
- 5 november 2009 -
Niets is zo veranderlijk als de Nederlandse natuur; zij verandert mee met de menselijke behoeften. Dat we nog eens voor ons plezier naar hazen en herten zouden kijken zonder ze dood te schieten, was eeuwenlang ondenkbaar. Een nieuw boek van Dik van der Meulen
Lees verder ...
-
Duinen en mensen: Kennemerland
- 15 juli 2009 -
Een nieuw boek over duinen en landgoederen van Kennemerland. Het boek beschrijft het grootste deel van onze vastelandsduinen: regionaal van opzet maar is van landelijke betekenis door vervlechting van natuur, archeologie en historie en door het beeld van grote allure (vele nieuwe impressies, schilderijen en kaarten).
Lees verder ...
-
Boekenreeks Europese natuur in Nederland
- 4 juni 2009 -
Op 28 mei is het derde en laatste deel verschenen van de omvangrijke boekenserie "Europese natuur in Nederland". Deze nieuwste uitgave omvat drie boeken: Hoog Nederland, Laag Nederland en Zee en kust. De prachtig geïllustreerde boeken beschrijven alle 165 Nederlandse natuurgebieden van Europees belang: de Natura 2000-gebieden.
Lees verder ...
-
Nederlandse veldflora's
- 19 maart 2008 -
Een verzoek van een onderwijsinspecteur aan een Leidse hoogleraar was de directe aanleiding de eerste veldflora van Nederland samen te stellen; deze verscheen in 1870, kort na de oprichting van de Hoogere Burgerschool. Een onlangs verschenen boek behandelt het verhaal van de Nederlandse veldflora's en hun schrijvers.
Lees verder ...
-
Vrij spel voor natuur en kinderen
- 1 december 2007 -
'Vrij spel voor natuur en kinderen' luidt de titel van het boek waarin de auteurs, Marianne van Lier en Willy Leufgen, u deelgenoot willen maken van hun langdurige zoektocht naar inspirerende projekten in binnen- en buitenland. Daarnaast willen zij u door middel van dit rijk geïllustreerde boek kennis laten maken met de talrijke mogelijkheden om alle denkbare educatieve buitenruimte op een heel andere manier in te richten en te gebruiken dan we tot nu toe om ons heen waarnemen.
Lees verder ...
-
De natuur als bondgenoot
- 12 november 2007 -
Anderhalve eeuw geleden was er in Nederland nog natuur in overvloed en dacht niemand aan natuurbescherming. Sindsdien is er veel veranderd. Heimans, Thijsse en hun navolgers zagen de natuur achteruit gaan en zetten de bescherming ervan met succes op de kaart. De KNNV Uitgeverij presenteert dit verhaal nu in een episch nieuw boek: De natuur als bondgenoot.
Lees verder ...
-
Het laatste kind in het bos
- 30 augustus 2007 -
Richard Louv, succesvol Amerikaans journalist en futurist, schreef een indrukwekkende bestseller: 'Last Child in the Woods'. Het boek gaat over het gebrek aan contact van kinderen met de natuur en de verontrustende gevolgen daarvan voor hun geestelijke en lichamelijke ontwikkeling.
Lees verder ...
-
Een eeuw vogels beschermen
- 27 juli 2007 -
In het boek 'Een eeuw vogels beschermen' kijken de auteurs terug op de ontwikkelingen van de vogelbescherming. Het boek geeft een historisch overzicht. Op de bijgevoegde DVD staat ruim 2 uur uniek beeldmateriaal: de eerste films van de vroegere Nederlandse vogelparadijzen en verloren gewaande films met oude natuurbeelden, o.a. met Jac. P. Thijsse.
Lees verder ...
Word donateur van de Heimans en Thijsse Stichting!
|