Eli Heimans


Jac. P. Thijsse










Documentatie      
&
Debat
  • natuurbeleving
  • natuurstudie
  • natuurbehoud
  • natuureducatie


  • Heimans en Thijsse Stichting
     
    Home | Stichting | Actueel | Dossiers | Collectie | Contact | Links
     

    > Home > Actueel > Henk van Halm stopt met natuurrubriek in Trouw

    Henk van Halm stopt met natuurrubriek in Trouw

    - 8 januari 2008 -

    Na meer dan 40 jaar stopt Henk van Halm (72) met zijn natuurrubriek in Trouw. Zo kort en krachtig als zijn bijdragen aan de krant waren, zo was ook zijn e-mail half december: 'Ik was het oorspronkelijk niet van plan, maar ik stop met mijn dagelijkse natuurstukje. Vanaf nieuwjaarsdag stuur ik niets meer.' Om meteen daarna potentiële opvolgers te noemen.

    Henk van Halm Zolang als hij zich kan herinneren loopt Van Halm in de natuur en maakt hij aantekeningen van wat hij aantreft: 1945: kluten in een nog droogstaande vijver van het Amsterdamse bos. 2007 tortelduifjes in zijn tuin in Amstelveen. Zestig dagboekjes heeft hij inmiddels in zijn werkkamer staan. De eerste bruine schriftjes vallen bijna uit elkaar, maar het keurige handschrift is nog goed te lezen. De waarnemingen gaan soms vergezeld van priegelige potloodtekeningen, van kleurige vlinders, pantoffeldiertjes of een doorgesneden krokusbol.

    De meest recente dagboeken zijn netjes van kaft. „Maar het handschrift is hopeloos", verontschuldigt Van Halm zich. „Ik kan het zelf nauwelijks lezen." De unieke verzameling natuurwaarnemingen geeft nauwgezet aan hoe de Nederlandse natuur zich sinds de Tweede Wereldoorlog heeft ontwikkeld. „Als ik dood ben gaan ze naar de Heimans en Thijsse bibliotheek in Amsterdam."

    Dagboek Henk van Halm De laatste tijd komt Van Halm eigenlijk alleen nog buiten om een boodschap te doen, in een winkelcentrum vlakbij. „Ik loop nog wel eens een rondje met een oude vriend uit de buurt, maar na een kwartier lopen ben ik uitgeput." Straks ziet hij alleen nog vogels vanachter een raam, aangezien hij samen met zijn vrouw Willemijn, naar een seniorenflat in Amsterdam verhuist. „Daar hebben we alleen een Frans balkon. Maar we zitten op de negende verdieping, met uitzicht over de hele stad. Daar zie je ook wel wat langsvliegen hoor."

    Zelfs zijn eigen tuin stapt hij niet zomaar in. „Dan moet ik weer ander schoeisel aantrekken vanwege de duivenpoep." Veertig jaar lang was het een belangrijke bron van informatie, nu is het er een woeste troep, zegt Van Halm. „Maar de vogels zijn er dol op." Zijn eerste rubriek in de krant, eind jaren zestig, ging over die tuin. „Toen ze me vroegen, wilde ik wel even bedenktijd, elke week zo'n rubriek vullen, ik vroeg me af of ik de onderwerpen daar wel voor kon vinden." Maar hij beschreef de hele ontwikkeling, inclusief de planten en beestjes. „Later is daar een boek van uitgegeven over wild tuinieren, binnen een jaar waren er twee drukken verschenen."

    Vanaf 1976 verscheen tweewekelijks een aflevering van Dier en Plant, en vanaf 1984 werd dat wekelijks een halve pagina, waarvoor hij de Nederlandse natuur en landgoederen beschreef, maar ook de varens en mossen van de Schotse heide of eekhoorns in Engelse bossen, omdat hij daar toch was op kampeervakantie.

    Met de komst van de Gids in 2004, keerde hij weer terug naar de kleine, dagelijkse waarnemingen, voornamelijk uit de polders rond Amstelveen, het Amsterdamse Bos of de Botshol. Of van Texel, zijn favoriete eiland, niet in de laatste plaats omdat het makkelijk met openbaar vervoer te bereiken was.

    Maar juist op zijn favoriete eiland ging hij in de zomer van 2006 door zijn rug en ondanks twee operaties is het nog steeds een beetje aanmodderen.

    Koos Dijksterhuis
    Henk van Halm wees hem zelf aan als mogelijke opvolger. Koos Dijksterhuis, journalist en dichter, die veel en het liefst over natuur schrijft. Als kind zat Dijksterhuis al bij een jeugdbond voor natuurstudie in Amersfoort. Een gereformeerde club, dus er werd wel natuur bestudeerd op zaterdag, maar niet op zondag. Hij heeft biologie gestudeerd maar niet afgemaakt, en weet volgens eigen zeggen veel minder van natuur dan Henk van Halm, al kan ook hij geen strand oplopen zonder naar bijzondere schelpen te zoeken. „Ik zal een wat persoonlijker column maken en wat meer ingaan op de actualiteit", zegt Dijksterhuis. Ander verschil is dat hij in Groningen woont. De natuurrubriek zal voortaan dus veel minder gaan over de Amsterdamse regio, maar des te meer over Friese meren, Drentse bossen en over Schiermonnikoog, waar Dijksterhuis veel vakanties doorbrengt. Toch gaat het natuurdagboek vanaf 2 januari ook nog over de dagelijkse dingen die dichtbij gebeuren. Dijksterhuis: „Ik heb ijsvogels in mijn achtertuin en zal zo nu en dan laten weten hoe het met ze gaat."

    Maaike Bezemer

    Klik hier voor een uitgebreid artikel over Henk van Halm in Trouw.

    Bron: Trouw.

    Zie ook: Henk van Halm overleden


    » Meer actuele berichten


    Word donateur van de Heimans en Thijsse Stichting!

    Naar boven ^