> Home > Actueel > Heimans en Thijsse Dag 2007

"Mens, Natuur, Milieu, Educatie"
    Heimans en Thijsse Dag 2007:
    Een nagedachtenis aan Harry Wals
    vrijdag 5 en zaterdag 6 oktober 2007
    "School in Bos", Wilhelminaoord (Dr)

Inleiding

School in Bos Dit jaar staat de Heimans en Thijsse Dag in het teken van de natuur- en milieueducatie. De dag is ook een nagedachtenis aan Harry Wals, die in juni 2006 overleed.

De dag wordt gehouden in "School in Bos" in Wilhelminaoord (Drenthe). "School in Bos" is het Haags Buitencentrum voor Natuur en Milieueducatie. Het werd opgezet onder leiding van Harry Wals, toen hij directeur was van de Gemeentelijke Dienst School- en Kindertuinen van Den Haag.

Het programma van de Heimans en Thijsse Dag bestaat uit twee gedeelten. Het hoofdprogramma speelt zich af op zaterdag 6 oktober. Daarnaast is er op vrijdagavond een voorprogramma voor de liefhebbers. Het centrum heeft gelegenheid om op vrijdag en/of zaterdag te overnachten in eenvoudige accommodatie (normaal gebruikt door leerlingen van het basisonderwijs). Er zijn in de onmiddellijke nabijheid ook enkele hotels (zie hieronder).

Vrijdag 5 oktober 2007

18:00Diner
    19:30 Vertoning film "An inconvenient truth" (Al Gore)
    21:00 Discussie over de milieu-educatieve betekenis van deze film en van ondersteunend educatief of onderwijsmateriaal dat is ontwikkeld in Nederland.
    Deze film van Al Gore is op grote schaal onder scholen verspreid. De discussie zal gaan over de geschiktheid ervan voor milieu-educatie en over de vraag in welke onderwijsvormen deze film zinvol kan worden gebruikt.

Zaterdag 6 oktober 2007

10:15 NS Station Steenwijk: busvervoer naar Wilhelminaoord
    11:00 Welkom en inleiding tot het dagprogramma (Maarten Smies, dagvoorzitter)
    11:15 Buitenactiviteiten # 4 ingerichte werkplekken over milieu en het verleden op het buitenterrein in en bij nagebouwde huizen uit de steentijd en de bronstijd
    (Ien Rappoldt; Jan Wartena; Ernest Mols; Henk van Blitterswijk)
    12:30 Lunch
    13:30 Excursies naar de karakteristieke landschappen op de grens van Drenthe, Friesland en Overijssel.
    1. Busexcursie onder leiding van Pieter Schroevers
    2. Fietsexcursie onder leiding van Theo Kuijpers
    15:00 Inleiding over de afhankelijkheid van de mens van de natuur op wereldschaal door Willem Ferwerda, directeur van IUCN Nederlands Comité
    15:45 "Harry Wals en zijn rol in de natuur- en milieueducatie" door Teun Klumpers, plv directeur landbouw van het Ministerie van LNV
    16:30 Afsluiting door Matthijs Schouten, voorzitter Heimans en Thijsse Stichting
    16:45 Borrel
    17:45 Sluiting en vertrek bus naar NS Station Steenwijk

Kosten en opgeven (uiterste opgavedatum: 7 september 2007)

Vrijdag: € 50,$ per persoon
    Dit is inclusief diner, overnachting en ontbijt

Zaterdag: € 60,$ per persoon
    Dit is inclusief busvervoer en excursie, koffie en thee, lunch en borrel

Overnachting op zaterdag: € 30,$ per persoon
    Dit is inclusief ontbijt op zondagmorgen. Het diner op zaterdagavond moet u zelf arrangeren.

Opgeven door middel van het aanmeldingsformulier en overmaking van de kosten van het gewenste programma op postgiro 3831069 t.n.v. Heimans en Thijsse Stichting te Amsterdam. Bij de betaling graag uw naam vermelden en H&T Dag 2007.

Adres "School in Bos": Koningin Wilhelminalaan 24, 8384 GH Wilhelminaoord
    Telefoon: (0521) 381267; E-mail: info.buitencentrum@wilhelminaoord.com; Internet: www.wilhelminaoord.com

Hotels in de omgeving

Hotel Café Restaurant Frederiksoord
    Majoor van Swietenweg 20
    8382 CG Frederiksoord
    Telefoon: (0521) 385555
    E-mail: info@hotelfrederiksoord.nl
    Internet: www.hotelfrederiksoord.nl

Boekenhotel
    Huenderweg 11
    8386 XB Doldersum
    Telefoon: (0521) 349100
    E-mail: info@boekenhotel.nl
    Internet: www.boekenhotel.nl

De Wapser Herberg
    Ten Darperweg 104
    7983 KP Wapse
    Telefoon: (0521) 551278
    E-mail: info@wapserherberg.nl
    Internet: www.wapserherberg.nl

School in Bos - Buitencentrum Wilhelminaoord

Het Buitencentrum Wilhelminaoord is bijna 100 jaar oud. Oorspronkelijk was het een rustoord, maar sinds 1969 is het van de Gemeente Den Haag. Nu volgen onder de naam 'School in Bos' Haagse basisschoolleerlingen een programma waarin natuur en landschap, heden en verleden, een belangrijke rol spelen.

In het hoofdgebouw zijn 83 slaapplaatsen en alles wat daarbij hoort. Links van het hoofdgebouw staat het mammoethuis. Dit is een volledig ingericht stenen lesgebouw met twee werkruimtes.

School in Bos buitencentrum Wilhelminaoord Maar waar het om gaat is het heempark met prehistorische nederzetting. Hier staan drie nagebouwde huizen uit de steen- en bronstijd. Oude rasdieren - runderen en schapen - grazen in de weiden. Het hele privéterrein beslaat 3 hectare.

Bron: Vereniging voor Archeologische Experimenten en Educatie